I Sverige slängs idag en tredjedel av all mat som produceras. Flera företag har tagit på sig uppgiften att minska på matsvinnet, då marknaden inte ser ut att fixa sig själv.
Företagen som ska bekämpa matsvinnet
Mest läst i kategorin
Varje år slänger svenska hushåll cirka 33 kilo ätbar mat och dryck per person, konstaterar Livsmedelsverket.
Matsvinnet står för så mycket som 8 till 10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen.
Matinflationen lett till ökat intresse
“Hela vägen från jord till jordbruk missbrukas det resurser, matsvinnet blir ett väldigt konkret slöseri. Både i kostnader och oönskade effekter på miljön”, säger Sofia Edholm, Sverigechef på Too Good To Go, till Dagens Nyheter.
Too Good To Go är ett företag som hjälper kaféer, restauranger och butiker att minska på sitt matsvinn. I deras app kan konsumenter gå in och köpa produkter som annars hade slängts.
Enligt Edholm har man under senaste tiden sett en ökad efterfrågan, vilket förmodligen är ett svar på årets matinflation. Konsumenter verkar ha blivit allt mer medvetna om både matsvinn och matpriser. Men frågan är om det räcker.
För stor press på konsumenterna
Hanna Thofelt Lindström är hållbarhetschef på företaget Matsmart, som säljer matprodukter online med allt från felaktiga förpackningar till korta bäst före-datum.
Thofelt Lindström anser att det är cyniskt av politikerna att tro att det är konsumenterna som ska driva utvecklingen framåt.
“Folk är superengagerade och vill göra rätt. Men när det kommer till vad som styr köpbeslutet är det i slutändan pris. Inte för att folk är onda utan för att man har en realitet att förhålla sig till”, säger hon.
Krävs hårdare regler
Därför trycker Thofelt Lindström på att det borde vara upp till både politikerna och företagen att säkerställa att det finns hållbara val på marknaden, som folk faktiskt har råd med. Till exempel borde det inte få vara ett val att kasta produkter som går att använda, konstaterar hon.
“En del menar att man ska låta marknaden sköta sig själv och inte lägga sig i. Men titta bara på rökförbudet 2005, i dag tycker nästan ingen att det vore rimligt att införa rökning på restauranger igen. Men det hände inte av sig självt”, säger Thofelt Lindström.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.