I november presenterades utredningen kring förslaget på ändringar i de så kallade 3:12-reglerna, som bland annat reglerar utdelningar i ägarledda aktiebolag. Dagens Industri har nu tagit del av remissvaren som är övervägande negativa. Och från det fyrtiotal företag som skrivit egna svar är samtliga kritiska.
Företag i panik: ”Räddar det som räddas kan”
Mest läst i kategorin
”De kommer på många sätt att slå undan drivkraften och förutsättningarna att skapa framtida framgångsrika företag”, skriver en entreprenör, bland många andra.
Tanken bakom förslaget är att förhindra skatteplanering och ambitionen är att de nya reglerna ska inbringa 5 miljarder kronor i skatteintäkter. Men risken är att regelverket får motsatt effekt, tror många företagare som nu – på inrådan från skatterådgivare – plockar ut så mycket vinster man kan i panik inför en eventuell lagändring, enligt Di som skriver att många nu “räddar det som räddas kan”.
Det nya 3:12-förslaget innebär också ett höjt lönekrav för att en ägare ska kunna plocka ut den lågbeskattade utdelningen.
”För det första kommer inte något företag att ha de lönerna som gör att vi skulle kunna ta ut de utdelningar vi gör i dag. Jag har tagit ut 400.000 kronor i år. Då skattar jag 80.000. Med de nya reglerna kanske jag kan ta ut 80.000 eller max 100.000. Då får de in 25.000 kronor i skatt”, säger en upprörd företagare i samband med ett seminarium arrangerat av Svenskt Näringsliv, Centerpartiet och Företagarna som hölls på måndagen.
Även Konjunkturinstitutet, KI, är inne på samma linje och spår att de intäkterna i själva verket kan landa på ”bara” 1,5 miljarder kronor om företagsägare väljer att avstå både löneökning och utdelningar.
MISSA INTE: Så vill V beskatta vinster >
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.