Magnus Nilsson, en av grundarna för betalbolaget Izettle, som kämpar med vikande lönsamhet och på senare tid haft en rad tunga chefsavhopp, är missnöjd med regeringens skattepolitik.
Debatt: "Skatterna skadligt höga"
Mest läst i kategorin
I en rapport från Tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega, som släpps nästa vecka, intervjuas Magnus Nilsson – som grundat det mobila betalningsföretaget med vd:n Jacob De Geer – om sin syn på Sveriges marginalskatter.
“De är för höga, det är det enkla svaret. Jag förstår att man kan ha progressiva skatter, men de är skadligt höga i Sverige”, säger Nilsson, som besvarar frågorna av en konsult som agerar på uppdrag av Almega.
Magnus Nilsson konstaterar att de svenska marginalskatterna driver upp lönenivåerna och gör det svårt att konkurrera med utländska företag i jakten på talanger.
“Absolut, det blir fruktansvärt dyrt att ersätta personal så de ska flytta från exempelvis USA, de tror inte det är sant när de ser vad de ska betala i skatt.”
“Det är otroligt höga skatter på arbete generellt, och det finns begränsade instrument att ge de anställda del av företagets tillväxt på annat sätt”, slår Nilsson fast och framhåller att det påverkar bolagets lönsamhet negativt i och med att kostnadstrycket drivs upp, som han säger.
Magnus Nilsson pratar även om optioner i intervjun, att det finns ett sådant program i bolaget men att “det är väldigt otympligt” och att företaget på det området “tvingas följa dåliga regler”, vilket spär på problematiken ytterligare när det gäller att locka de allra bästa i branschen.
“Det är svårt att konkurrera om kompetens internationellt, mot företag i länder som har fungerande optionsprogram.”
Systemet med de svenska marginalskatterna gör att Izettle, enligt Magnus Nilsson, måste anpassa sig på ett ofördelaktigt sätt. I andra länder där företaget är verksamhet “är lön ett naturligare sätt att belöna personalen”, säger han.
Om inte marginalskatterna pressade upp kostnaderna skulle Izettle anställa fler kvalificerade medarbetare, även om bolaget i dag har en rätt så aggressiv rekrytering, enligt Magnus Nilsson.
Ungefär häflten av bolagets anställda har i dag löner som gör att de kommer upp i gränsen för högsta marginalskatt, framhåller Izettles medgrundare i Almega-rapporten.
På frågan om marginalskatterna påverkar värdeingen på bolaget och ägarnas syn på Sverige som säte, svarar Magnus Nilsson så här:
“Det påverkar, det gör det absolut. Skatterna är ett stort bekymmer. Sen finns det ju andra saker att gilla med Sverige, men skatterna är inte en av dem.”
Om Sverige vill ligga i framkant i startup-näringen måste det bli en smidig, politisk lösning för entreprenörerna bakom bolagen i frågor som rör skatter, optioner, bostäder och utbildning, betonar Izettle-grundaren Magnus Nilsson.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.