Dagens PS

Facket bråkar men eleverna stortrivs

Jag har lärt mig mer här på tre veckor än under tre år på högskolan
Jag har lärt mig mer här på tre veckor än under tre år på högskolan
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 24 okt. 2018Publicerad: 24 okt. 2018

“Jag har lärt mig mer här på tre veckor än under tre år på högskolan”, berättar 22-åriga Zuhal Feizi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hon har anledning att vara extra glad när Dagens PS just denna höstruskiga dag är på besök på Arndt´s Sales Academy, som är på kollisionskurs med Säljarnas Riksförbund.

“Jag fick nyss veta att jag fått drömjobbet inom försäljning genom min utbildning här. Jag börjar i januari. I Göteborg, där jag redan har min familj. Jag är så tacksam”, säger Zuhal Feizi, som precis som de andra studenterna i kullen började i augusti och tar examen i december efter en termins intensiv och gratis säljutbildning på Arndt´s Sales Academy i Alvik.

Säljskolan ligger på en höjd på andra sidan Tranebergsbron från stan sett med bedårande utsikt mot vattnet. Det är ett öppet och ljust kontorslandskap på totalt cirka 800 kvadrat i två plan och där eleverna är utspridda i små öar av skrivbord, de har fullt upp med att öva upp sina säljkunskaper. De har praktik. Det som Säljarnas Riksförbund beskrivit i medierna som “grovt utnyttjande av ungdom”, vilket eleverna som jag möter anser är fullständigt gripet i luften och ett barockt påhopp.

Facket har farit med osanning

Till saken hör att den stämning som en före detta elev lämnat in till Stockholms tingsrätt, och där facket företräder eleven juridiskt, inte ens handlar om grovt utnyttjande eller någon form av övergrepp från skolans sida. I stället rör det sig om en lönefordran. Den tidigare eleven anser att han utfört ett jobb i stället för praktik och kräver därför lön för det påstådda arbetet.

Det här bestrider så klart Arndt´s Sales Academy och Zuhal Feizi, som tidigare pluggat international business management i Västerås och nu är elev på skolan, förstår över huvud taget inte hur facket kan angripa skolan, som hon menar har gett henne så mycket positivt.

“Jag har lärt mig mer här på tre veckor än under tre år på högskolan. Visst kunde det vara tufft i början men i dag har jag så sjukt kul, jag har förstått hur jag själv fungerar och hur jag ska hantera och möta andra människor. Jag får så mycket mer än bara en säljutbildning, det handlar lika mycket om personlig utveckling.”

ANNONS

Senaste nytt

Eleverna berömmer praktiken

Denna inställning och attityd delar alla elever som Dagens PS träffar under reportaget. Det bör nämnas att inga andra medier har satt sin fot på skolan – trots inbjudan.

ANNONS
Han anser att praktiken på skolan är ovärderlig. "Vi spelar in varje samtal vi har med kund. Sedan analyser vi dessa med lärarna. Då får vi veta både när vi gör rätt och fel", förklarar Alexander Shahin. (Foto: Ola Söderlund)

Han anser att praktiken på skolan är ovärderlig. “Vi spelar in varje samtal vi har med kund. Sedan analyser vi dessa med lärarna. Då får vi veta både när vi gör rätt och fel”, förklarar Alexander Shahin. (Foto: Ola Söderlund)

Alexander Shahin, 19, från Sundbyberg, fick nys om Arndt´s Sales Academy på UF-mässan (Unga Företagare) och han ångrar inte en sekund att han hoppade på utbildningen:

“Det är det bästa jag gjort, det har öppnat så många dörrar och jag har fått så många möjligheter tack vare det. Jag visste inte vad jag skulle göra efter gymnasiet.”

Hur skulle du beskriva praktiken ni får på skolan?

“Den är oerhört givande.”

På vilket sätt?

“Vi spelar in varje samtal vi har med kund. Sedan analyser vi dessa med lärarna. Då får vi veta både när vi gör rätt och fel”, förklarar Alexander Shahin.

Ingen av eleverna hymlar med att utbildningen har hårt uppställda krav.

“Så är det absolut”, säger exempelvis Tomas Aslan, 25, Järfälla, och ytterligare en av eleverna som jag möter.

ANNONS
"Jag rekommenderar alla som ska bli säljare att gå här", utbrister Tomas Aslan. (Foto: Ola Söderlund)

“Jag rekommenderar alla som ska bli säljare att gå här”, utbrister Tomas Aslan. (Foto: Ola Söderlund)

“Men att jag började på skolan är det bästa beslut jag tagit i mitt liv. Jag har tidigare jobbat som säljare men hade problem med kundmöten och säljsamtal. Nu förstår jag varför jag tappat så många kunder, det blev visuellt för mig under utbildningen. Jag är så tacksam över att få gå på skolan, det har besparat mig mycket smärta och timmar i tid. Och utan praktik hade inte utbildningen funkat, det är ovärderligt, miljön är mycket positiv, man lyfts upp. Jag rekommenderar alla som ska bli säljare att gå här”, utbrister Tomas Aslan.

Sekt-anklagelse utan grund

I likhet med de andra studenterna tillbakavisar han fackets och medieuppgifterna om att elever tvingas praktisera på rasterna och städa toaletter.

“Det har aldrig hänt”, understryker Tomas Aslan.

Dagens PS kan heller inte se några spår av sekterism, som det påståtts i fackets eget organ Sälj!

Atmosfären är lugn, eleverna har precis avslutat dagens praktik – reglerna är hårda att ingen ska praktisera över rasterna – och Mikael Arndt, en av grundarna, ska strax föreläsa.

Han minns när SVT:s Rapport basunerade ut att facket skulle dra skolan inför rätta, alltjämt under förespegling att det rörde sig om grovt utnyttjande av unga.

“Inslaget kom före både Trump och världskriser, vad ska man säga?” suckar han.

ANNONS

Han och döttrarna, Madeleine och Michaela, som operativt driver säljutbildningen – Madeleine är vd och Michaela utbildningsansvarig – har grubblat mycket över vad säljfacket är ute efter.

“Dessutom har ju facket, om ser tillbaka på stämningen från början, ändrat åsikt allt eftersom. Det verkar som att man bara vill ha uppmärksamhet”, säger Madeleine och fortsätter:

“Den bild som som medier målat upp om oss, om hur hemskt det är på skolan, är en stor kontrast till hur det ser ut i verkligheten.”

Unga får bättre självförtroende

Hennes syster Michaela framhåller hur viktigt det är för skolan att bygga upp och inte bryta ner ungdomarnas självförtroende.

“Vi är skäms inte för det vi gör, vi är stolta”, säger hon.

Madeleine upprepar å sin sida det hon sagt tidigare – att utbildningen, som alltså är helt gratis – är frivillig. Ingen är tvingad att gå på Arndt´s Sales Academy. Det står var och en fritt att sluta om man inte trivs.

Mikael Arndt med döttrar Michaela och Madeleine frågar sig vad fackförbundet Säljarnas är ute efter och bestrider givetvis den stämning som lämnats in. (Foto: Ola Söderlund)

Mikael Arndt med döttrar Michaela och Madeleine frågar sig vad fackförbundet Säljarnas är ute efter och bestrider givetvis den stämning som lämnats in. (Foto: Ola Söderlund)

Systrarna Arndt är milt uttryckt chockade över fackets attack.

ANNONS

“Vi har aldrig hört förut att vi skulle utnyttja ungdomar”, säger de.

I stället är utbildningen en andra chans för unga som kanske inte har betyg att komma in på universitet och högskola eller på annat sätt har svårt att nu eller senare i livet komma ut på arbetsmarknaden, resonerar systrarna.

Jobberbjudanden duggar tätt

“Företagen kommer till oss, presenterar sig och anställer våra elever”, berättar de.

På Arndt´s Sales Academy skolas eleverna inte bara i försäljning, de arbetar även med ljudböcker, gör rollspel och spelar in egna video-cv:n för att attrahera arbetsgivare.

Skolan finns alltså i Alvik utanför Stockholm men även i Marbella i Spanien. I augusti nästa år öppnar man en filial i London och siktet är även inställt på USA.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS