Dagens PS

Fackets metoder chockar expert

Michaela Arndt med systern Madeleine anser att facket bedriver en häxjakt mot deras privata utbildningsföretag. (Foto: Arndt´s Sales Academy)
Michaela Arndt med systern Madeleine anser att facket bedriver en häxjakt mot deras privata utbildningsföretag. (Foto: Arndt´s Sales Academy)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 27 sep. 2018Publicerad: 27 sep. 2018

“En sådan här smutskastning har jag faktiskt inte sett tidigare”, säger kommunikationsproffset Rebecca Weidmo Uvell till Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rebecca Weidmo Uvell reagerar med förvåning på fackförbundet Säljarnas Riksförbunds angrepp på den privata säljskolan Arndt`s Sales Academy, som funnits i sex år och erbjuder unga gratis säljutbildning med praktik.

“Givetvis är ett fackförbunds roll att bevaka sina medlemmars intressen, men det är skillnad på att använda sin mediaplattform att först göra ner ett bolag i en ‘granskning’ och sedan företräda motståndare till bolaget i en rättsprocess. Min uppfattning om själva konflikten är att man inte kan kalla praktik för gratis jobb och att de som stämmer bolaget inte har fog för stämningen. Men det får processen avgöra”, säger hon.

Kräver rättslig prövning

Facket anser att praktiken i själva verket är oavlönat arbete och företaget bakom den frivilliga utbildningen har nu stämts för grovt utnyttjande av ungdomar, vilket även Säljarnas Riksförbunds – Sveriges äldsta fackförbund – egen tidning Sälj! berättat om.

“Det här ärendet handlar om ett företag som systematiskt utnyttjar en svagare part, unga som vill in på arbetsmarknaden. Vi anser att Arndts Sales Academy bedriver en olaglig verksamhet som måste upphöra. Den så kallade utbildningen är ett hot mot hela den svenska arbetsmarknaden. Vårt ansvar är att se till att man följer regler och lagar och att skydda både systemet och den enskilda individen”, har Wilhelm Kaldo, jurist på Säljarnas Riksförbund, uttalat.

Stämningen som lämnats in till tingsrätten föregicks av en MBL-förhandling, som slutade i att parterna var oense.

Mikael Arndt, känd från succén med Businesspodden och en av grundarna bakom den familjedrivna säljutbildningen, har inget emot att facket driver sin linje.

“Det jag reagerar på är sättet vi angrips på, facket kör med lögner och trakasserar våra kunder”, säger han och berättar att facket ringer och försöker skrämma bort sponsorer till hans podd.

Det har också hänt. Bland annat har det stora fackförbundet Unionen dragit sig ur som sponsor till Businesspodden efter uppmärksamheten kring Arndt`s Sales Academy.

“Facket bedriver häxjakt”

Facket har enligt uppgift betalat för marknadsföring på internet för att optimera sin kritik mot Arndt´s Sales Academy i syfte att misskreditera företaget bakom säljskolan, som operativt drivs av Mikael Arndts döttrar Michaela och Madeleine.

“De bedriver en häxjakt för att få oss i konkurs”, säger Michaela Arndt, skolans vd, och Madeleine Arndt, som är utbildningsansvarig.

Fackets tidning Sälj! publicerade den 3 april i år en artikel där en grupp missnöjda elever trädde fram och hävdade att de tvingats till oavlönat arbete i stället för utlovad praktik.

Någon elev uppgav att stämningen på skolan var hätsk, att det förekom hjärntvätt och påminde om en sekt. De missnöjda eleverna berättade att de använde sina privata telefoner och datorer till telemarketingsamtal, att de jobbade tio till tolv timmar om dagen utan en krona i ersättning. Dessutom var de tvungna att städa kontor och toaletter, de fick ibland inte ens uträtta sina behov, enligt ungdomarnas utsagor.

Mikael Arndt gör ingen hemlighet av att utbildningen är tuff, men att elever och lärare peppar varandra.

“Vi kör high five och sådant, det är lite amerikanskt”, berättar han.

Han förklarar att näringslivet betalar ungdomarnas utbildning och att det är därför den är gratis. Det leder i sin tur till att många av eleverna får jobb efter avslutad utbildning, som är en termin lång, säger han.

“Facket försöker driva oss i konkurs”, upprepar hans döttrar Michaela och Madeleine, som nyligen konfronterade Säljarnas Riksförbund i en pressrelease, som tidningen Entreprenör hakade på.

Smutskastning i sociala kanaler

I pressreleasen skriver systrarna Arndt att Linda Newnham, chefredaktör och ansvarig utgivare på tidningen Sälj!, använt sina sociala kanaler för att uppmana säljskolans kunder att avsluta samarbetet, vilket Dagens PS kontrollerat.

Och den uppgiften stämmer.

Sant är också att facket sponsrar en konkurrerande säljcoach till Arndt-familjen, som insinuerat att barnarbete förekommer på Arndt´s Sales Academy.

“Att en fackförening använder sig av maffialiknande metoder för att smutskasta ett enskilt familjeföretag är inte bara oetiskt utan för jävligt”, anser Michaela och Madeleine Arndt och får stöd av kommunikationsproffset Rebecca Weidmo Uvell, som står bakom en av landets största opinionsbloggar.

Rebecca Weidmo Uvell fick ett tips av en läsare om det aktuella ärendet och började kika närmare på det.

Hon förvånas över alla ingredienser i fackets aggressiva aktion mot ett enskilt företag.

“En sådan här smutskastning har jag faktiskt inte sett tidigare”, förklarar Rebecca Weidmo Uvell i en skriftlig mejlkommentar till Dagens PS.

Hon förklarar att hon har lång vana av att bevaka fackförbund, bland annat i avtalsrörelser. Men den här typen av häxprocesser, som hon anser att Säljarnas Riksförbund ägnar sig åt mot Arndt´s Sales Academy, har hon alltså aldrig stött på tidigare.

“Inte olagligt med praktik”

“Det är anmärkningsvärt att ett fackförbund driver någon slags häxjakt mot ett privat företag. (…) Att Säljarnas dessutom samarbetar med en av Arndts konkurrenter gör det hela ännu märkligare, något de dessutom inte är öppna med”.

Hon har svårt att tro, säger hon, att Säljarnas Riksförbund går vinnande ur en kommande rättsprocess.

“Det är inte olagligt att erbjuda studenter praktik, det är inte i strid med gällande lagstiftning utan ses av lagstiftaren just som en utbildning”, slår Rebecca Weidmo Uvell fast.

“Jag har svårt att tro att Säljarnas kommer att vinna då åtminstone inte jag sett några bevis för att bolaget skulle ha lurat studenter med lön. Allt är transparent. Om man sedan inte är nöjd med utbildningen kan man sluta”, deklarerar Rebecca Weidmo Uvell.

Enligt Mikael Arndt varvar skolan teori med praktik. På skolans hemsida står det att 43,3 procent av utbildningen, motsvarande 3,9 timmar per dag, är praktik och att 56,7 procent, det vill säga 5,1 timmar per dag, är teoretisk utbildning med bland annat analyser av säljsamtal.

“Vi ställer inga krav på försäljning”, försäkrar Mikael Arndt och förklarar att det hela handlar om att lära ungdomarna att ta ansvar.

Företaget förlorar miljoner

“Vi vill vara bästa säljskolan i världen, vi går på djupet med personlig utveckling och försäljning. Det är klart att en del kanske tycker det är jobbigt, många av ungdomarna kommer ju direkt från gymnasiet – det är en helt annan värld”.

“Vi är lite som ett fotbollslag, platser du inte så går det inte. Men vi slänger inte ut någon elev.”

Har ni gjort något fel?
“Jag säger inte att vi är perfekta, det finns säkert saker som vi kunde gjort annorlunda. Men vi bryr oss verkligen om de här ungdomarna och en del får vi vara både som en morsa och farsa åt”, framhåller Mikael Arndt, som är mycket besviken på fackets agerande.

“Det här kostar oss miljoner. Vi tjänar ju pengar på att företagen rekryterar våra elever och nu har vi fått färre sponsorer.”

Läs även: Facket: Praktik har inga prestationskrav >

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS