“En stor bank kan inte hoppa fram och tillbaka till den stad och det land där det för tillfället är mest gynnsamt”, säger fondstjärnan Henrik Didner.
Storägare till attack mot Wahlroos Nordea-flytt
Mest läst i kategorin
Didner & Gerge är fjärde största svenska ägare i Nordea, tionde största ägare totalt sett, enligt SvD, och den första aktieägare av rang som tar till orda mot Nordeas flyttbestyr, som bankens ordförande Björn “Nalle” Wahlroos argumenterat hårt för till den europeiska bankunionen.
Tidigare har kritiken mot flyttplanerna kommit från kunder och externa experter, men nu angriper alltså fondbolaget Didner & Gerge – som enligt artikeln sitter på aktier för 4,3 miljarder kronor i storbanken – Nordea.
Man anser, skriver SvD, att Nordea “borde lösa interna problem först, innan man stressar igenom ett beslut om en komplicerad flytt”. Bland annat anser Henrik Didner att Nordea har en del att ta itu med när det gäller “regelefterlevnad och it-system”.
Enligt Henrik Didner argumenterar fondbolaget för Nordeas och aktieägarnas bästa, styrelsen hastar fram ett beslut, lyder kritiken.
“Det kan leda till en ny regering som ändrar reglerna på ett för Nordea positivt sätt. Vad ska man göra då – flytta tillbaka? Det går inte”, säger Henrik Didner och fortsätter:
“En stor bank kan inte hoppa fram och tillbaka till den stad och det land där det för tillfället är mest gynnsamt. Därför tycker vi att man borde bida sin tid.”
Enligt Nordea spar banken 9-12 miljarder på att flytta huvudkontoret till Helsingfors i Finland. Didner och Gerge har formellt inte sagt vare sig ja eller nej än till flytten, vilket Henrik Didner betonar, skriver SvD Näringsliv.
Men han är inte imponerad på Nordeas beräkningar utan menar att banken borde kunna tjäna mer pengar; det som Nordea har gjort är – enligt honom – “en preliminär beräkning” och han höjer ett varningens finger för att den påstådda besparingen kan försvinna lika snabbt.
“Det räcker med en lite sämre ledning eller en rörigare struktur i Finland så kan den besparingen vara borta”.
Han tycker det är “olyckligt”, säger han, om det nu är prestige som driver Björn Wahlroos – i ett sådant fall måste banken agera smart och stå över en eventuell konflikt med den svenska regeringen, menar han.
Den 15 mars tar Nordea beslut om flytten – beslutet kräver dock att en “kvalificerad majoritet” ställer sig bakom det på bolagsstämman, understryker Svenska Dagbladet, som även rapporterar om att missnöjet är fortsatt utbrett bland Nordeas kunder – med konsekvensen att kundflykten “når nya höjder”.
“Utflödet från Nordea är stadigt”, uppger Alexander Widegren, vd för låneförmedlaren Lånbyte.se, för tidningen och får stöd av vd:n för en annan låneförmedlare, Pontus Holgersson på Consector, som även han berättar att Nordea alltjämt tappar bolånekunder:
“Det finns en överrepresentation av kunder från Nordea som just nu ansöker i vårt system om att utmana sin nuvarande bolåneränta”, berättar Pontus Holgersson i SvD.
Den planerade flytten i all ära men enligt honom flyr kunderna Nordea också till följd av den uppmärksamhet som banken fått kring Panamaläckan, penningtvättsskandaler, höga bonusar, spektakulära uttalanden från banktoppen Björn Wahlroos samt fackliga avtal som rivits upp.
Enligt SCB-siffror, som SvD hänvisar till, föll Nordeas andel av storbankernas bolån under Q4; det har tvingat banken att nu – så långt det är möjligt – stoppa den negativa trenden.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.