ARTIKEL I SAMARBETE MED STANDARD BTCX: Som de flesta människor vet: ”what goes up, must come down”…
"De som rullat tummarna har tjänat mest"
Mest läst i kategorin
Eller?
Bitcoin har egentligen haft tre stora rusher uppåt. Den första skedde våren 2013 då värdet gick från cirka 20 dollar till över 250 dollar på två månader (låt oss analysera bitcoin i dollar eftersom valutan man väljer påverkar jämna tal och psykologiska gränser). Nästa stora rush, den som alla kommer ihåg, var hösten och vintern 2013 då värdet steg från 125 till 1.200 dollar på mindre än två månader.
Denna gång har det sett lite annorlunda ut. Trenden vände egentligen redan hösten 2015. Bitcoin hade varit i ett ganska tråkigt tillstånd med en lång nedåtgående trend bakom sig. Mer än ett och ett halvt år hade gått och en del hade börjat ge upp. Kanske var inte bitcoin den stora förändringen i ekonomin de trodde, kanske var den för annorlunda för att nå den stora massan? Då hände det, äntligen började den gå mot ljusare tider – uppåt!
På en och en halv månad mer än dubblerades värdet. Visst, den föll tillbaka rejält men inte ända ned. Bitcoin var spännande igen och sakta men säkert steg värdet. Nej, sakta men säkert har aldrig varit Bitcoins melodi, snarare volatilt och aggressivt. Fast ändå med en viss värdighet och ett stadigt ökande genomsnittsvärde.
När den sedan i början av 2017 gick ända upp över 1.100 dollar och tvärt dök ned till långt under 800 dollar sade var det många som såg köpläge. Den riktiga rushen tog egentligen fart i mitten på april i år med mer än en dubblering av värdet på två månader. Och varför sluta där? Nu sex månader senare har värdet stigit med hela 600 procent.
Så var ska det sluta? Vi skulle vilja påstå att läget är helt annorlunda nu än det var förra gången, den gången då värdet steg från 125 till 1.200 dollar. Uppgången vi ser nu har pågått tre gånger så länge. Vi har haft flera tillfällen då kursen rasat rejält men den har alltid återhämtat sig. Nya pengar kommer hela tiden in i kryptovärlden, man hör det pratas om bitcoin och ethereum på alla möjliga ställen, gamla som unga börjar se och förstå vad det handlar om. Vi kanske överdriver lite men vi är på väg mot ett större kändisskap för bitcoin. Mainstream.
Med detta i åtanke, vad kommer då hända med priset? Tekniska analyser i all ära men sunt förnuft kanske också säger att då kommer priset att stiga. Tillgång och efterfrågan.
De tekniska analyserna pekar mot en Bitcoin på 10.000 dollar ganska snart. Faktiskt så snart som inom ett par tre månader. En del säger till och med att det kommer bära i väg upp över 12.000 dollar…
Nu är inte jag någon hejare på tekniska analyser men jag är hyfsad på att fatta hur vi människor fungerar. Vi fungerar ofta i någon slags masshypnos. Vi följer varandra. Vi har också en viss vana att dras till jämna siffror, som exempelvis 5.000 dollar.
När Bitcoin närmade sig 5.000 dollar stötte den på hårt motstånd, så hårt att den gick hela vägen ned till 3.000 dollar innan den tog fart uppåt igen. Vilket den såklart gjorde och på andra försöket bröt den igenom 5.000 dollars barriären med lätthet.
Köp bitcoin snabbt och säkert hos Sveriges bitcoinveteran Standard BTCX – klickar här!
Nu var det en del andra saker som tog priset ända ned under 3.000 som exempel att Kina förbjöd handeln med Bitcoin, vi kan inte veta hur stor inverkan det egentligen hade men kanske 1.000 dollar extra nedåt. I vilket fall så existerar psykologiska gränser och det är bra att hålla koll på dem.
Utan att vara någon slags expert så tror jag att det kan vara läge att sälja en del av sitt innehav strax innan 10.000 dollar, motsvarande 84.000 kronor.
De som är duktiga på tekniska analyser pratar en hel del om ”Elliots vågteori”. Teorin baseras på att trender sker i vågmönster. Priset rör sig i en fem-vågorssekvens som sedan gör en tillbakagång i en tre-vågorssekvens i motsatt riktning.
Om vi tittar tillbaka på Bitcoins upp och nedgångar så kan vi som jag nämnt tidigare se att vi har tre stora uppgångar och vi är i sista vågrörelsen nu, nummer fem. Man räknar alltså alla riktningar i vågorna så det blir 1-upp, 2-ned, 3-upp, 4-ned, 5- upp, sedan när det vänder nedåt: A-ned B-upp C-ned.
Många tror att priset kommer vända någonstans runt 10.000 dollar. Teorin ser alltså ut att stämma väldigt bra för Bitcoin, men Elliots vågteori är knappast helt vattentät. Kanske vågen går ända upp mot 12.000, det får historien visa. Det man med viss säkerhet vet är att det alltid kommer en rekyl.
Så hur tuff blir nedgången? Förra gången gick Bitcoin ned från 1.200 ända till 200 dollar under en period på över ett år. Marknaden ser helt annorlunda ut i dag så nedgången bör bli mycket mindre och kortvarigare. Kanske blir det bara en tillfällig dipp ned till 7.000 dollar eller en ganska rejäl nedgång till under 5.000. Det fina i kråksången är att efter nedgången börjar det om igen. Och då blir vågorna ännu större. Kan vi ens tänka oss en 50.000 dollars bitcoin?
Så hur ska man förhålla sig till det här? Jag skulle säga att det bästa är att vara på sin vakt och att skapa en plan som man håller fast vid. Hur planen ser ut beror mycket på din personlighet. Är du en chanstagare som är beredd att vara aktiv och satsa högt eller tar du det säkra före det osäkra? Båda typerna har mycket att vinna men såklart inte helt riskfritt. En strategi är att faktiskt bara sätta sig framför brasan och rulla tummarna. Rent historiskt för Bitcoin så har de som gjort det oftast tjänat mest. Om de bara någon gång tagit steget att köpa…
Av: PeterCash, Standard BTCX
Köp bitcoin snabbt och säkert hos Sveriges bitcoinveteran Standard BTCX – klickar här!
Läs mer från PS Kryptovalutor nedan:
Oväntat rally: Här rusar bitcoin till 13.000 dollar >
Viggo Cavling: Jag är en bitcoinknarkare >
Bitcoin snart inte längre störst? >
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.