Tryffelbearnaisesåsen, signerad Erik Lallerstedt, har endast en mikroskopisk mängd tryffel.
Tar priset som Årets matbluff
Mest läst i kategorin
Därför tilldelas tryffelbean – som tillverkas av Kavli men marknadsförs under stjärnkockens namn – nu antipriset Årets matbluff av konsumentföreningen Äkta Vara.
Nästan 14.000 personer deltog i omröstningen, vilket är mer än dubbelt så många som förra året.
“Intresset för antipriset har helt klart växt. Det visar både antalet personer som har röstat, men också den mediala uppmärksamheten. Alla är vi konsumenter av mat och ingen vill ju bli lurad”, säger Äkta Varas ordförande Björn Bernhardson i ett pressmeddelande.
Om vinnaren, “Eriks Bearnaise Tryffel”, där Kavli alltså står som tillverkare, säger han så här:
“Jag tror att många känner sig lurade av att man tror att det är en riktig bearnaisesås med recept från hans restaurang och att de skryter med att de har äkta tryffel i, samtidigt som smaken främst visar sig komma från syntetiskt aromämne.”
Här är de fem finalisterna i Årets matbluff:
1. Eriks Bearnaise tryffel 4.581 röster
2. Knorr mörk oxbuljong 3. 936 röster
3. Annas Mandelpepparkakor 3.061 röster
4. Loka Crush hallon 1 413 röster
5. Fjällbrynt messmör med smak av lingon 970 röster
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.