Dagens PS

Varnar: Din bil kan ha gjorts "betydligt" sämre

De drygt 220.000 svenska VW-bilar som justerats efter "Dieselgate"-skandalen kan ha gjorts sämre
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 29 mars 2017Publicerad: 29 mars 2017

Efter VW-skandalen kring avgastester, så kallade ”Dieselgate”, har den tyska biljätten lovat hundratusentals svenska kunder att serva och omprogrammera deras bilar. Volkswagen har bedyrat att ändringarna inte ska ha någon negativ effekt för fordonens köregenskaper men nu kan tidningen Teknikens Värld, som citeras av Aftonbladet, att det i många fall inte stämmer.

ANNONS

Mest läst i kategorin

228.000 svenska bilar kan ha gjorts betydligt sämre, varnar motortidningens journalister som genomfört före- och eftertester på ett flertal bilar.

”Efter uppgraderingen har du inte längre samma bil. Den har inte de egenskaper som den hade vid köpet. Moderna bilar är väldigt lättkörda, men de här försämringarna gör att bilarna blir tröga som om de vore tillverkade på 80-talet”, säger Daniel Flodin, chefredaktör på Teknikens Värld, till AB.

Tidningens tester visar att faktorer som vridmoment och motoreffekt kan påverkas negativt med upp till 10 procent och i flera fall drar fordonen mer bränsle efter Volkswagens ingrepp. Att bilarna blivit svagare innebär också en säkerhetsrisk då ägaren tvingas förändra sitt körsätt vid exempelvis omkörningar. Dessutom slår det mot plånboken när bilarnas andrahandsvärde sjunker eftersom bilarna försämrats.

Rådet för den drabbade? Reklamera direkt, uppmanar Daniel Flodin.

”Från Volkswagens sida anser jag att det rimliga är att de köper tillbaka bilen till ett vettigt pris, alternativt att du får ett bra erbjudande om du vill byta till en nyare bil.”

MISSA INTE: Volkswagen lovar: Din bil kommer inte bli sämre >

LÄS ÄVEN: Volkswagen ger 9 000 kr till drabbade kunder  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför bilförsäkring

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]